For mange virker det kanskje som om kopp og krus er det samme, men det stemmer ikke helt. Vi er flinke til å bruke ordet kopp om veldig mye. Det ser vi også når man søker i nettbutikker etter kule produkter. Selv nettbutikker kaller krus for kopp selv om det egentlig er et krus. Man ser det samme når man titter på hva folk søker om på nett. Ordet kopp trumfer krus i mange sammenhenger.

På engelsk er kopp cup og krus mug. Så man har litt av samme forvirringen der.

Så hva er forskjellen?

Hvis vi ser på likhetene aller først ser vi at både kopp og krus er et beger for varme drikker som kaffe eller te, selv om bruksområdene er litt større for den ene typen. Man kunne sagt at en annen likhet er at både kopp og krus har et håndtak i varierende størrelse slik at man ikke brenner seg på det varme innholdet, men krus kommer gjerne uten. Både kopper og krus kan være laget av porselen, glassert keramikk eller brent leire.

Der stopper også likhetene. La oss se på forskjellene.

Kopp

En kopp er en liten skålformet beholder for å drikke som vanligvis har et håndtak. En kopp er som regel mindre og tynnere enn et krus.

Den andre hovedforskjellen på kopp og krus er rett og slett at en kopp har skål, noe et krus ikke har. Skålen, eller asjetten, er tradisjonelt brukt som et sted å legge fra seg for eksempel kjeks man dypper i drikken.

Kaffe- og tekopper noe forskjellig størrelse der tekoppen gjerne er noe større.

Her er noen andre punkter som beskriver en kopp:

  • Kapasitet på ca 180 ml
  • Tynne vegger
  • Hovedsaklig brukt til te
  • Ofte laget av keramikk og porselen, men også andre materialer
  • Har håndtak tilpasset 3 fingre
  • Har skål

Bilde av en kopp

 

Krus

Et krus har et noe bredere bruksområde og viser større variasjon i sin design. Et krus kan i tillegg til varme drikker brukes til varm sjokolade, solbærtoddy og kakao samt kalde drikker som melk, øl og saft. Størrelsen til krus varierer veldig og rommer gjerne mellom 0,1 til 5 liter. Krus er gjerne større enn kopper. Det finnes egne tekrus uten skål hvis man ikke ønsker å bruke den tradisjonelle tekoppen.

Krus kan være laget av materialer som varmeforsterket glass, steintøy, keramikk, metall, papp eller plast. Tradisjonelt ble krus laget av tre, bein eller formet av leire. Emaljerte stålkrus eller drikkebeger laget av tre er spesielt myntet på turer og friluftsliv.

Drikkekrus kan i vidt forstand også gjelde for drikkekar med lokk og, eller, uten hank.

Et krus oppsummert:

  • Større kapasitet på 240 ml eller mer
  • Tykkere, mer solide vegger
  • Hovedsaklig brukt for kaffe, kakao og varm sjokolade
  • Laget av keramikk, men også mange andre materialer
  • Med eller uten håndtak
  • Hvis det er håndtak på er det gjerne stort nok til hele hånda
  • Ofte brukt som reklamemateriell og logokrus av bedrifter
  • “Morsomme kopper” er som regel krus

Bilde av et krus

Det er ikke rart både nettbutikker og forbrukere går litt surr i disse begrepene. De brukes ganske mye om hverandre, men det spiller kanskje ingen rolle. Små barn har gjerne drikkekopper de også, laget av plast eller annet materiale som tåler røff behandling. Og det uten skål… Har du sterke meninger om denne saken er det bare å legge en kommentar nederst på siden.